kuu

Column: Beter dan Bankzitten 23-5-2018

24 mei
Als je de media mag geloven is training voor jonge, strakke mensen. Het is bijna alsof het verboden is voor ouderen. Er wordt zelfs een beetje afkeurend naar gekeken. Want je hebt je rust verdiend, ofzo. Ik heb het dan niet over een beetje wandelen of fietsen, maar het echte intensief trainingswerk.

Al die jaren hard werken heeft dat afgedwongen nu mag je lekker wijntjes drinken en rustig aan doen. Van het leven genieten heet dat. Maar, sorry, het is simpelweg niet waar. Het is keihard het tegengestelde! Niet bewegen zorgt voor afbraak van het lichaam en uiteindelijk tot verlies van lichaamsfuncties. Sarcopenia heet dit leed en het is een vloek voor alle senioren.

Want hoe ouder je wordt des te harder je moet werken om al je lichaamsfuncties te behouden. De vuistregel in deze is: vanaf je 30ste moet je 1x per week intensief trainen, en elke 10 jaar die je er bij optelt vraagt om nog een extra training. Met 80 moet je gewoon 5x per week in de gym zitten. Voor onderhoud. Het liefst met wat vriendjes.

En het is nooit te laat om te beginnen. Zelfs als je 90 bent en alles doet pijn, zelfs dan zal training je levenskwaliteit drastisch verbeteren. En waarom zou je het niet doen? De andere optie is om voor de televisie te gaan zitten en weg te kwijnen.

Rust roest” en “bewegen doe leven”. Levenswijsheden van een puppy, hahaha

Sluit bericht